26 Sep 20, 06:12 pre podne » Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?


Molim vas da se prijavite ili se registrujete.



collapse

* Pogledajte još:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Autor Tema: Africka kuhinja  (Pročitano 2068 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Africka kuhinja
« poslato: Jul 26, 2014, 08:30:38 posle podne »
Chin - Chin - Africka grickalica  by LaLika

Sastojci:

500 g brasna
100 g secera
3 velika jaja
50 g margarina
10 g muskata u prahu
1 kasicica soli
ulje za fritiranje

Priprema:


Sve sastojke pomesati i umesiti cvrsto testo.Testo razviti ne previse tanko i iseci u strajfe.Svaku strajfu iseci na kockice velicine 5 - 10 cm.Ulje zagrejati na 180°C i fritirati  komadice dok ne porumene.Izvaditi i ocediti ih na kuhinjskom papiru.Komadice ohladiti i servirati uz aperitiv,pivo,vino...









Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #1 poslato: Jul 26, 2014, 08:31:32 posle podne »
Baharat - mesavina zacina

Sastojci:

4 dela crnog bibera
4 dela suve crvene paprike
1 deo korijandera
1 deo cimeta
1 deo kumina
1 deo karanfilica
1 deo muskatnog orascica
1 deo djumbira
1 deo kardamoma

Priprema:

Sve pomesati i u avanu veoma sitno istucati.Ova mesavina zacina se koristi za razna variva, supe, mesa i ribu.

* Gotovu mesavinu sipati u teglu i dobro zatvoriti.Cuvati na tamnom, hladnom mestu.



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #2 poslato: Jul 26, 2014, 08:32:31 posle podne »
Afrički kolačići

Sastojci:

300 g brašna,
200 g smeđeg šećera,
100 g maslaca,
100 g grubo nasjeckanih badema,
3 jaja,
1/2 žlice praška za pecivo,
1/2 žlice vinskog praška za pecivo,
1 žlica cimeta,
1/2 žlice naribanog đumbira,
1/2 žlice muškatnog oraščića,
1/2 žlice mljevenih karanfila,
50 ml crnog vina.


Priprema:


Brašno, vinski prašak, začine, šećer i bademe pomiješati, dodati crno vino, maslac i jaja. Koristiti dvije žlice za oblikovanje manjih kuglica te ih rasporediti po limu za pečenje-ostaviti između dovoljno razmaka. Peći 10-15 minuta na 180 °C.

autor Gaby



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #3 poslato: Jul 26, 2014, 08:33:56 posle podne »
Bobotie Meat Timbales - Mesni bubnjići - Kongo

Sastojci:

1 seckani luk malo veći
30 g maslaca
1 kriška belog hleba
1 šolja mleka
2 umućena jajeta
1/2 kg mlevenog mesa
2 kašičice karija
sok 1 limuna
12 seckanih badema
8 sušenih kajsija, natopljenih, i seckanih
60 g čatnija ili nekog kiselog džema
so
biber
2 mrvljena lovorova lista

Priprema:

Na maslacu propržite luk dok ne postane zlatno smeđ. Hleb namočite u mleko, izvadite i iscedite. Dodajte jaja mleku. Hleb pomešajte sa mlevenim mesom. Luk, kari, limunov sok, bademe, kajsije, čatni, so i biber takođe dodajte postepeno mesu. Dolijte i pola od onih mućenih jaja, da se smesa lepo sjedini, pa je prelijte ili u plitak pleh ili u modle za kolače. U sredini svakog doboša ostavite prostor u sredini da mogu da nadođu i na vrh svakog postavite delič lovorovog lista. Pecite u rerni na 180 °C, 20-25 minuta. Zatim izvadite lovorov list i ulijte ostatak smese s jajima i mlekom. Vratite u rernu na još 25 minuta pečenja, dok se jaja i mleko ne ispeku u lepu penu.


autor Olgica


Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #4 poslato: Jul 26, 2014, 08:34:55 posle podne »
Congo squares - Kongo

Sastojci:

2 šolje seckanog kokosa
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice praška za pecivo
2 šolje brašna
1 šolja rastopljenog maslaca
2 šolje do vrha pune smeđim šećerom
2 umućena jajeta
2 kašičice vanile
2 šolje rendane crne čokolade

Priprema:


Zagrejte rernu. Pomešajte so, prašak za pecivo i brašno. Kad se rerna ugreje, stavite kokos na papir za pečenje i ostavite dok ne postane svetlosmeđe boje, jedno 2-3 minuta. Izvadite i ohladite. Pomešajte maslac i smeđi šećer. Malo pomalo dodajte mućeno jaje. Dobro sjedinite. Na kraju začinite vanilom. Umešajte u smesu brašno. Drvenom kašikom dobro promešajte. Dodajte u to prepržen kokos i čokoladne ljuspice. Namastite posudu za kolače. Izlijte smesu na pleh. Pecite na 180 °C 25-30 minuta. Kao i kad se peku kolači, čim čačkalica izađe iz smese suva, izvadite iz rerne. Secite na štanglice ili kocke.

autor Olgica



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #5 poslato: Jul 26, 2014, 08:35:52 posle podne »
Moi-moi - Kongo

Sastojci:

3 šolje sušenog pasulja
1 kašičica sušenih škampa ili nekih drugih morskih plodova
2 sitno seckana paradajza
2 sitno seckane glavice luka
biber
so
1 čili papričica
aleva paprika
ulje

Po želji: škampi kuvani, sitno seckane šargarepe, kuvani grašak, paprika, kuvano jaje, sardine iz konzerve, mleveno meso, sušeno ili dimljeno meso.


Priprema:

Pasulj se opere u velikom loncu. Prelije se vrelom vodom i ostavi da odstoji. Ujutru se oljušti, pa procedi. Pasulj se samelje ili istuca uz malo vode, dok se ne dobije gusta krem smesa. Dodati kašičicu ulja i dobro mešati da se izjednači a može i u blenderu. Dodati sve sastojke i začine. Smesu zahvatiti i kuvati na pari dok ne postane kao kolač,da čačkalica izađe suva. Pariti možete na kuvalu ili u rerni tako što u posudu za pečenje stavite modlu za mafine u koje ulijete moi-moi smesu. Podloga od kuvanog pasulja doprinosi da do izražaja dođu ukusi ribe i povrća koji se više nego ijedan začin osećaju u ovom jelu i doprinose slasnosti svakog zalogaja.


autor Olgica



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #6 poslato: Jul 26, 2014, 08:37:05 posle podne »
Kachumbaris - Kenija

Sastojci:

1 ljuta papričica, očišćena, naseckana bez semenki
1 crni luk srednje veličine
4 paradajza, tanko sečena
sok od 2 limuna ili limete ili nekoliko kašičica sirćeta
soli po ukusu
sveži listići korijandera ili peršuna
1 krastavac oljušten i naseckan
1 manji kupus, rendan


Priprema:

Sve sastojke pripremiti  pa pomešati u salatari. Ostaviti na hladnom 20–30 minuta pre posluživanja. Ova prijatna salata nalik nekuvanom satarašu jedno je od omiljenih kenijskih predjela.

autor Olgica



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #7 poslato: Jul 26, 2014, 08:38:23 posle podne »
Afrička baklava

Sastojci:

1 paket lisnatog tijesta - tanki listovi
250 g maslaca
250 g neslanih pistacija
150 g šećera
150 g meda
½ litre vode
2 žlice cimeta
2 žlice soka iscijeđenog limuna

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C, a maslac rastopite na slaboj vatri. U blenderu smiksajte pistacio. U slučaju da ne posjedujte blender, pistacije možete i ugrubo narezati na manje komade oštrim nožem. Postavite papir za pečenje u srednje veliku tepsiju i krenite sa slaganjem. U tepsiju stavljajte list po list tijesta, a svaki namažite rastopljenim maslacem uz pomoć kista. Na šesti sloj tako pripremljenog tijesta ravnomjerno razmažite punjenje, te nastavite sa slaganjem listova dok ne potrošite paket lisnatog tijesta. Ispikajte vilicom posljednji sloj tijesta - poželjno je i nožem odmah napraviti zareze kako ćete rezati komade baklave i stavite peći u pećnicu na 180 °C oko 30 min. Neposredno prije kraja pečenja prelijte baklavu sirupom, koji ste napravili od ugrijane vode, šećera, meda, cimeta i limuna.

autor Gaby


Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #8 poslato: Jul 26, 2014, 08:42:30 posle podne »
Bobotie - Jelo s mljevenim mesom 

Sastojci:

1 kg mljevene govedine
2 kriške kruha (po mogućnosti staroga)
2 srednje velika luka
2 jaja
250 ml mlijeka
100 g suhih marelica
50 g grožđica
50 g badema
1 žlica curryja
½ žlice kurkume
sok 1 limuna
2-3 lista svježeg limuna
biljno ulje
sol
papar

Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrijete biljno ulje u tavi, stavite nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast. Potom dodajte mljevenu govedinu i miješajte sve dok meso ne potamni. Meso i luk iz tave premjestite u zdjelu i pomiješajte s kruhom - kojeg ste nakratko potopili u mlijeku i ocijedili od viška tekućine, nasjeckanim marelicama, grožđicama i bademima. Smjesu začinite solju, paprom, limunovim sokom, curryjem i kurkumom.Smjesu iz tave prebacite u dublju posudu te stavite peći oko sat vremena na 200 °C.20 minuta prije kraja pečenja istucite jaja s mlijekom - ono u kojem ste omekšali kruh, prelijte po površini jela i nastavite peći. Ukrasite s listovima svježeg limuna. Poslužite s rižom kuhanom na pari.

autor Gaby



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #9 poslato: Jul 26, 2014, 08:43:32 posle podne »
Mafe - Pileći paprikaš sa kikirikijem

Sastojci:

1 kg piletine sa kostima,
2 kašike ulja,
1 luk iseckan,
6 češanja bijelog luka - izgnječenog,
malo soli,
1 mala kašika crnog bibera,
2 male kašike čilija u prahu,
2 kašike paradajz koncentrata,
2 manja svježa paradajza,
¾ šolje kikiriki putera,
½ kg svježeg špinata.

Priprema:

Začinite piletinu sa soli, biberom i čilijem, pa ostavite da stoji najmanje dva sata ili preko noći. U većoj tavi na laganoj temperaturi zagrijte ulje pa dodajte luk, bijeli luk i paradajz. Kuhajte dok luk ne omekša 10 minuta. Zatim dodajte komade piletine i smanjite temperaturu još malo kako bi se piletina malo krčkala u sopstvenoj marinadi. Dodajte dvije šolje vode i koncentrat paradajza. Povećajte temperaturu kako bi se piletina u potpunosti skuhala. U manju posudu stavite kikiriki puter i dodajite vode dok ne postane malo tečniji. Zatim ulijte u pileći paprikaš i miješajte dok se ne sjedini sa piletinom. Kuhajte jelo dok piletina ne bude potpuno skuhana. Smanjite temperaturu i povremeno promiješajte da se jelo ne bi zalijepilo. Pred kraj kuhanja dodajte špinat i kuhajte sve zajedno dok špinat ne omekša. Jelo poslužiti uz rižu ili cous-cous.

autor Gaby



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #10 poslato: Jul 26, 2014, 08:44:27 posle podne »
Senegalska salata

Sastojci:

1 manja glavica salate,
6 listića peršuna,
po 1/2 paprika žute, zelene i crvene narezane na štapiće,
4 kuhana jaja,
1 veća konzerva tunjevine.

Za dressing:

3 kašike maslinovog ulja,
2 kašike sirćeta,
1 kašika dijon senfa,
so,
biber,
malo šećera ili ½ male kašike meda.

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za dressing. Na dasci isijecite salatu, peršun i paprike. Zatim svo povrće sastavite i dobro izmiješajte, pa salatu prelijte dresingom. Garnirajte je sa kuhanim jajima i tunjevinom.

autor Gaby



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #11 poslato: Jul 26, 2014, 08:45:45 posle podne »
Kontomire -  Gulaš iz Gane

Sastojci:

375 g gulaš mesa, pola svinjskog, pola goveđeg
1 lorberov list
400 g spanaća
2 šargarepe
1 krompir
1/2 šolje ulja
2 glavice crnog luka
4 paradajza
100 g slanine
1/2 šolje oljuštene semenke tikve
1 kašičica soli
biber


Priprema:

Meso i lorber kuvati sa malo vode na niskoj temperaturi oko 60 minuta. Spanać grubo iseći. Sitno sečen luk propržiti na ulju sa slaninom. Dodati krupno isečenu šargarepu i krompir sečen na kocke. Paradajz oljuštiti i pirirati, dodati i uz mešanje skuvati. Dodati spanać i mlevenu golicu i kuvati još 5 minuta. Na kraju dodati kuvano meso, začiniti i dobro promešati.


autor Igor



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #12 poslato: Jul 26, 2014, 08:46:48 posle podne »
 Nikatse nkwa - Afričko pile u sosu od kikirikija

Sastojci:

1 pile od oko 1,5 kg
2 kašičice soli
4 lista lorbera
3 glavice crnog luka
6 paradajza
70 g paradajza iz tube
250 g putera od kikirikija
biber
0,5 l vode


Priprema:

Pile iseći na 8 komada. Luk oljuštiti, pa zajedno sa paradajzom i paradajzom iz tube izmiksati. Meso u slanoj vodi sa lorberom kuvati na niskoj temperaturi 1 sat. Meso izvaditi, pa od tečnosti u kojoj je meso kuvano uzeti 3/4 l. Piriran luk i paradajz pomešati sa tečnošću i kuvati 10 minuta. Skloniti sa šporeta i uz mućenje dodavati puter od kikirikija. Dodati meso i kuvati 10-ak minuta. Po potrebi začiniti. Servirati sa kuvanim pirinčem.

autor Igor



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #13 poslato: Jul 26, 2014, 08:47:51 posle podne »
Chakalaka - Južnoafričko jelo od povrća

Sastojci:

1 glavica crnog luka, iselena na tanke kolutove
2 čena piriranog belog luka
2 chilija, sitno iseckana
125 ml maslinovog ulja
1 zelena paprika, isečena žilijen
1 crvena paprika, isečena žilijen
1 žuta paprika, isečena žilijen
500 g izrendanog kupusa
500 g rendane šargarepe
1 kašika ljute mlevene paprike
1 kašika slatke mlevene paprike
200 g graška iz konzerve
so
biber po ukusu


Priprema:

Veliki tiganj zagrejati, dodati polovinu ulja, luk, beli luk, chili, i pržiti 5-6 minuta. Dodati papriku, kupus, šargarepu, preostalo ulje i pržiti nekoliko minuta. Dodati začine i grašak i propržti još nekoliko minuta. Ostaviti da stoji jedan dan. Služi se uz meso, hladno ili toplo.


autor Igor


Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #14 poslato: Jul 26, 2014, 08:50:51 posle podne »
Galinha a Cafreal - Piletina iz Mozambika

Sastojci:

5 pilećih bataka
2 kašike maslinovog ulja
sok od 1 limnuna
4 suvih chilija
1 kašika morske soli
1 kašičica mlevenog crnog bibera
4 čena belog luka


Priprema:

Beli luk izgnječiti, posoliti, dodati izmrvljen chili, sok od limuna i ulje i dobro promešati. Ovom smesom premazati meso i ostaviti da stoji 1 sat. Pržiti ga ili grilirati, povremeno premazujući preostalom marinadom. Servirati sa pogačom ili pirinčem.

autor Igor



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #15 poslato: Jul 26, 2014, 08:51:57 posle podne »
Za luk - Patlidžan na afrički način

Sastojci:

2 plava patlidžana
4 paradajza
1 glavica crnog luka
maslinovo ulje
1/2 limuna
so
origano po ukusu
5 čenova belog luka


Priprema:

Patlidžan iseći na kockice i skuvati u posoljenoj vodi. Ocediti ga i izgnječiti viljuškom. Paradajz oljuštiti i iseći na kockice. Luk sitno iseckati i propržiti na ulju, dodati začine, patlidžan i paradajz, limunov sok i kuvati na niskoj temperaturi dok tečnost ne ispari.

autor Igor



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #16 poslato: Jul 26, 2014, 08:53:20 posle podne »
Kwadu nenkate - Banane iz Gane

Sastojci:

3 banane
2 žumanca
ulje za prženje
200 g mlevenog, neslanog kikirikija
1 rendana jabuka
1 glavica crnog luka
1 kašičica curryja
1 kašičica šećera
1 cl soka od jabuke
so i biber po ukusu
1 kašika limunovog soka


Priprema:

Luk sitno iseći i dobro propržiti na ulju. Dodati kikiriki i rendanu jabuku, začiniti karijem, šećerom, limunovim sokom, biberom i solju, i na jakoj vatri pržiti nekoliko minuta. Doliti sok od jabuke i uz stalno mešanje krčkati 20 minuta. Banane iseći na krupnije komade, pa ih pržiti na ulju dok ne porumene. Izvaditi na upijajući ubrus da se ukloni višak ulja i da se ohlade. Žumance dobro umutiti, pa u njega umakati pržene banane i pržiti dok ne porumene. Servirati sa sosom i pirinčem.

autor Igor



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #17 poslato: Jul 26, 2014, 08:56:22 posle podne »
Cessbaar - Ljute palačinke sa bananom


Sastojci:

4 banane
2 glavice crnog luka
2 crvene paprike
3 jaja
1/2 kašičice chilija
100 g jogurta
100 g kukuruznog brašna
3 kašike mleka
ulje za prženje


Priprema:

Banane, luk, papriku i mleko izmiksati, dodati kukuruzno brašno, chili, jaja i jogurt i umutiti glatko testo. Na vrućem ulju pržiti tanke palačinke dok ne porumene sa obe strane. Servirati toplo sa ljutim sosom od paradajza.

autor Igor



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #18 poslato: Jul 26, 2014, 08:57:27 posle podne »
Mrouziya - Jagnjetina sa medom

Sastojci:

1,5 kg jagnjetine
3 glavice sitno seckanog crnog luka
1 kašičica mlevenog crnog bibera
1 kašičica cimeta
3 kašike mlevenog chilija
250 g suvog grožđa
200 g oljuštenog badema
voda
sok od 1/2 limuna
2 kašike tečnog meda
so
1 kašičica šafrana


Priprema:

Pomešati začine pa mešavinom istrljati jagnjetinu koju smo isekli na komade. Ostaviti 24 sata u frižideru. Meso staviti u lonac, dodati suvo grožđe, luk i vodu da ogrezne, pa kuvati na tihoj vatri. Dodati limunov sok i badem, pa kuvati dok meso ne omekša. Dodati med i kuvati još 10-ak minuta. Servirati sa svežom pogačom ili pirinčom.

autor Igor





Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #19 poslato: Jul 26, 2014, 09:03:41 posle podne »
Afričke ćufte sa povrćem i sirom

Sastojci:

6 struka mladog luka, fino seckanog
200 g svežih prezli od belog hleba
150 g Gouda sira, narendanog
2 g mlevenog cimeta
2 g paprika
4 g mlevenog kima
7 g svežeg seckanog ravnolisnog peršuna
2 jaja
30 ml mleka
30 g običnog brašna
so
sveže samleven crni biber 
ulje za premazivanje


Priprema:

Staviti mladi luk, prezle, Gouda sir, začine, peršun i mleko u veliku činiju. Začiniti solju i sveže samlevenim crnim biberom pa dobro izmešati. Odvojiti 1 belance i ostaviti, a u drugoj posudi izmešati žumance sa drugim celim jajetom, pa ubaciti u mešavinu prezli i mleka. Podeliti mešavinu u 8 kuglica, pa šakama oblikovati ćufte debljine 2.5 cm. Penasto umutiti ostavljeno belance. U plitak sud sipati brašno. Umakati jednu po jednu ćuftu u penu od belanca, pa u brašno. Nataći na ražnjiće i premazati uljem. Peći na prethodno srednje zagrejanom roštilju ili plitkom tiganju 10-12 minuta, povremeno okrećući dok ne porumene sa svih strana i budu sasvim pečene. Služiti odmah sa podgrejanim brusketima uz salatu.

autor Igor



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #20 poslato: Jul 26, 2014, 09:04:36 posle podne »
Afrička supa od kikirikija

Sastojci:

30 ml ulja,
200 g crnog luka,
2 paprike babure,
30 g belog luka,
2 l supe od povrća,
100 g pirinča,
500 g butera od kikirikija,
pečeni kikiriki,
1 kg paradajza.

Priprema:

Oljuštite i sitno iseckajte crni luk, baburu i beli luk. Zagrejte ulje u nekoj većoj posudi, pa propržite luk, baburu i beli luk dok ne dobiju zlatnu boju, oko 5 minuta. Dodajte isečeni paradajz, supu od povrća, biber i so. Nemojte da poklapate, već ostavite da se krčka 20 minuta. Dodajte pirinač, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte još 25 minuta, ili dok pirinač ne bude gotov. Dodajte buter od kikirikija, dobro promešajte i ostavite još 10 minuta da se krčka. Služite toplo. Jelo možete ukrasiti, seckanim pečenim kikirikijem.

autor Igor



Odg: Africka kuhinja
« Odgovor #21 poslato: Jun 13, 2016, 08:29:21 posle podne »
Hleb iz Nabimije

Sastojci:

50 g putera,
malo secera,
1 jaje,
2 dl mleka,
600 g belog brasna,
200 g kukuruznog brasna,
1 kesica suvog kvasca.

Priprema:

Suve sastojke pomesati i dobro promesati,dodati puter i prstima napraviti mrvicasto testo.Mleko i jaje umutiti dodati u testo i dobro umesiti.Po potrebi dodati jos malo mleka,ali ne previse jer testo mora da bude cvrsto.Testo pokriti mokrom krpom i ostaviti na toplom mestu 2 sata da nadodje.Od testa oblikovati hleb i peci u zagrejanoj rerni na 150°C 45-50 minuta.



 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2020, SimplePortal